Χιλιόφυλλο (Αγριαψιθιά Σεμεσάντο)

Χιλιόφυλλο

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Δροσερό,ξηρό, γλυκό, στυφό ελαφρώς, πικρή γεύση.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Πτητικό έλαιο (και προαζουλένια), ισοβαλεριανικό οξύ, ασπαραγίνη, στερόλες, φλαβονοειδή,πικρές ουσίες, ταννίνες, κουμαρίνες.

ΔΡΑΣΕΙΣ: ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: στυπτικό, διευκολύνει την εφίδρωση, χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, διεργετικό της πέψης, αποκαθιστά το εμμηνοροϊκό σύστημα, αντιπυρετικό.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ: αντιφλεγμονώδες, αντι-αλλεργιογόνο,σπασμολυτικό.

xiliofilloΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΑΝΘΗ : Πλούσιο σε χημικά που μετατρέπονται με τον ατμό σε αντοαλλεργιογόνες ενώσεις, τα άνθη χρησιμοποιούνται για διάφορα αλλεργικά καταρροΐκά προβλήματα, όπως το αλλεργικό συνάχι.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ: Το σκούρο μπλέ έλαιο που εξάγεται απο απόσταξη των ανθέων με ατμό, χρησιμοποιείται γενικά ως αντιφλεγμονώδες ή για εντριβές του θώρακα για κρυολογήματα και για την γρίππη.

ΕΠΙΓΕΙΑ ΜΕΡΗ: χρησιμοποιούνται για την κατάρροια, ως πικρό τονωτικό για την διέργεση της έκκρισης χολής, διεγείρουν την κυκλοφορία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υψηλή πίεση του αίματος. Είναι επίσης χρήσιμα για τις εμμηνορροϊκές διαταραχές και ως μέσο εφίδρωσης για να πέσει ο πυρετός. Συλλογή κατά την διάρκεια της άνθησης.

ΦΥΛΛΑ: Τα φύλλα ενθαρρύνουν την πήξη του αίματος, έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν νωπά για την ρινορραγία. Αν όμως βάλετε ένα φύλλο στο ρουθούνι μπορεί και να αρχίσει την ρινορραγία, κάποτε χρησιμοποιούσαν την μέθοδο αυτή για την ανακούφιση της ημικρανίας. Συλλογή σε όλη την διάρκεια της αυξητικής περιόδου.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΑΝΘΗ

ΕΓΧΥΜΑ: Πιείτε το για την κατάρροια του ανώτερου αναπνευστικού ή χρησιμοποιείστε το εξωτερικά για την πλύση εκζεμάτων.

ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ: Για το αλλεργικό συνάχι και το ήπιο άσθμα, χρησιμοποιείστε τα νωπά άνθη σε νερό που βράζει.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ

ΛΑΔΙ ΜΑΣΑΖ: Για φλεγμονές των αρθρώσεων διαλύστε 5-10 σταγόνες ελαίου αχιλλαίας σε 25 ml έγχυμα ελαίου βάλσαμου.

ΕΝΤΡΙΒΗ ΘΩΡΑΚΑ: Για κρυολογήματα του θώρακα και γρίππη, συνδυάστε με έλαιο ευκάλυπτου, μέντας, ύσσωπου ή θυμαριού, διαλύοντας 20 σταγόνες ελαίου σε 25 ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο.

ΦΥΛΛΑ

ΝΩΠΑ: Για το σταμάτημα της ρινορραγίας βάλτε ένα φύλλο μέσα στο ρουθούνι.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ: Δέστε πλυμένα, νωπά φύλλα σε κοψίματα και σε γδαρσίματα.

ΕΠΙΓΕΙΑ ΜΕΡΗ

ΕΓΧΥΜΑ: Χρησιμοποιείστε το για να ρίξετε τον πυρετό και ως πεπτικό τονωτικό.

ΒΑΜΜΑ: Χρησιμοποιείστε το για διαταραχές του ουροποιητικού ή εμμηνορροΐκά προβλήματα. Χορηγείται ως συνταγή για καρδιαγγειακά προβλήματα.

ΚΟΜΠΡΕΣΣΑ: Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι στο έγχυμα ή αραιώστε το βάμμα για να ανακουφίσετε τους κιρσούς.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Σε σπανιες περιπτώσεις το χιλιόφυλλο μπορεί να προκαλέσει βαριά αλλεργικά δερματικά εξανθήματα, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να αυξήσει την φωτοευαισθησία του δέρματος.

Αποφύγετε τις μεγάλες δόσεις κατά την εγκυμοσύνη επειδή το βότανο αυτό είναι διεργετικό της μήτρας.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>