Αγριμονιά (Φωνόχορτο, ασπροζάκι)

agrimoniaΗ αγριμονιά -ή αλλιώς φωνόχορτο- είναι άλλο ένα βότανο- θαύμα της φύσης, με τις ιδιότητες του. Ζει σε έλη και λιβάδια για πολλά χρόνια μάλιστα, και φτάνει το 1 μέτρο σε ύψος.  Συγκεκριμένα, ακολουθούν όλες οι πληροφορίες , που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες για την καλύτερη ζωή μας!

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Ταννίνες, Κουμαρίνες, Φλαβονοειδή, Λουτεολίνη, Πτητικό έλαιο, Πολυσακχαρίτες

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Μπορεί να σταματήσει αιμορραγίες και να βοηθήσει στην δημιουργία πηγμάτων στις πληγές ώστε να ελλατωθούν.

Άλλη μία βασική ιδιότητα της Αγριμόνιας είναι η ελάττωση της διάρροιας, και χρησιμοποιώντας μαλλιά από καλαμπόκι, είναι πολύτιμο γιατρικό για: Κυστίτιδα, ακράτεια ούρων, πέτρες στα νεφρά, ερεθισμό του λαιμού, βράχνιασμα, ρευματισμούς αλλά και αρθρίτιδα.

Η αγριμόνια είναι ευεργετική στις παθήσεις του συκωτιού και της σπλήνας και στα έλκη του πεπτικού σωλήνα. Είναι ειδικό για τις φλεγμονές του λαιμού και του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας. Από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών. Θυμηθείτε το σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, σε προβλήματα του φάρυγγα, άφθες και μυκητιάσεις. Τα φύλλα του είναι εξαιρετικά για την αναιμία και χρησιμοποιούνται με επιτυχία στους ρευματισμούς, στο λουμπάγκο, στα πεπτικά προβλήματα, στην κίρρωση του ύπατος και στις παθήσεις της σπλήνας. Συνίσταται επίσης κατά των κολικών, των εμετών και κατά του βήχα.

ΧΡΗΣΗ:

Το τσάι των φύλλων του είναι κατά της ημικρανίας, της δυσπεψίας και της διάρροιας. Σε περιπτώσεις με πρηξίματα, στραμπούληγμα ή μώλωπες, μπορεί να παρασκευασθεί μία πάστα με ξίδι, πίτουρα και φύλλα αγριμονίου. Επίσης  με αφέψημα του αγριμονίου προτείνονται οι  γαργάρες για τον καθαρισμό της φωνής.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>